Macrofotografie

Er zijn vele disciplines in de fotografie. Een daarvan is macrofotografie. Meestal gebruik je voor macro speciale lenzen. Ik gebruik zelf een 100 mm Macrolens 1:2.8 van Canon. Om nog dichterbij je onderwerp te komen zijn er ook nog tussenringen te koop in verschillende millimeter maten. Die tussenringen bevatten geen glas, maar verlengen de brandpuntsafstand alleen. Zonder tussenringen haal je meestal een verhouding 1:1. Mét tussenringen kun je nog grotere vergrotingen bereiken. Met een telelens is het ook mogelijk macrofoto’s te maken.
Onderwerpen liggen veelal in de natuur: bloemetjes en insecten bijvoorbeeld. Maar de wind waait en beweegt de bloemen, en insecten hebben de onhebbelijke gewoonte niet altijd stil te zitten en op te vliegen. Lastig dus.
Bij macrofotografie heb je ook te maken met een kleine scherptediepte. Je gebruikt een grote opening (f/2.8) om de achtergrond mooi onscherp te krijgen, maar je onderwerp heeft dan ook een gering scherpteverloop. Scherp stellen doe je dan ook bij voorkeur handmatig. Over macrofotografie zijn veel handleidingen en tutorials te vinden op Internet.

Hieronder een galerij met een proeve van bekwaamheid mijnerzijds. Ik ben geen specialist, maar deze reeks is aardig gelukt.