China, een reis om niet te vergeten

Officieel was het een eclipsreis. De zonsverduistering van 1 augustus was dus het hoofddoel van de reis. De vliegtijd naar Beijing bedraagt 9 1/2 uur en evenzoveel uren breng je door met wachten. Dan moet zo’n verduistering heel bijzonder zijn. Dat klopt, dat is het ook. En ik hoopte dan ook op een mooie eclips. Op 1 augustus was het zwaar bewolkt. Alle hoop op een beetje goed zicht, op überhaupt een glimp van de verduisterde zon vervloog. In Lingbao, waar we zouden kijken, duurt de totaliteit maar één minuut en het spektakel begon pas om 18.25 uur. Aan de einder gloorde een sprankje hoop in de vorm van wat kleine scheurtjes in de bewolking. Daar doorheen konden we de start van de verduistering waarnemen. Prachtige zonnestralen boorden zich door de wolken heen, maar een helder uitzicht was er niet. Snel rekende ik de snelheid van de bewolking in vergelijking met de oprukkende verduistering uit en zette die af tegen een hoopvol gat in de bewolking. Ik had goed gerekend. De totaliteit, weliswaar zonder diamant, voltrok zich onder onze eigen ogen. Mooi, maar anders dan ik twee jaar geleden mocht waarnemen in Turkije. Spoedig nadat de maan doorgeschoven was en weer een gedeeltelijke verduistering liet zien, ging de zon onder. Een oranje banaan zakte langzamerhand achter de horizon. Dat was nog eens bijzonder! Maar als fotograaf ging ik toch ook naar China om andere zaken te fotograferen. Het was voor mij de eerste keer dat ik in China was en dan is het heel bijzonder. Andere landen, andere mensen én gewoonten. Ik vind het dan heel leuk om te kijken naar mensen en ze in hun omgeving op de foto te krijgen. Met mijn 28 – 200 mm lens lukte dat ook heel goed. Mensen vinden het niet erg om op de foto te komen, mits je maar niet met een camera al te opvallend op ze af gaat. Een enkele keer heb ik het gevraagd, maar dan wordt het al gauw poseren. Je ziet daar voorbeelden van in mijn serie. Ik heb naast het rondkijken van wat ik de moeite waard vond om te fotograferen, zo goed mogelijk op de techniek gelet. Steeds het histogram gecontroleerd, eventueel bijstellen als ik niet tevreden was. Voor de kleurtemperatuur heb ik voor het eerst met een “Expodisc” gewerkt, een mooi en simpel apparaatje om een goede witbalans te krijgen. Ik zelf ben wel tevreden over mijn foto’s, ik ben benieuwd wat mijn sitebezoekers er van vinden. Laat het mij weten. Gebruik de knop “Contact”. Ik kan er vast weer van leren.