Winter en fotografie

In de kerstvakantie was ik een weekje naar de bergen om wintersport te doen. Onze wintersport is sneeuwwandelen met zogenaamde ‘raquettes’, een moderne variant op wat de indianen vroeger al gebruikten. Omdat je aan het wandelen bent, is er tussendoor volop gelegenheid om te fotograferen. De bergen waren prachtig besneeuwd, soms scheen de zon volop, maar het was ook wel bewolkt. Beide weersomstandigheden hebben hun charme. Zon geeft prachtige strakke blauwe luchten, maar heeft tegelijk als nadeel dat de sneeuw ook wat grijs wordt en de sneeuw in de schaduw puur blauw. Wolken geven een prachtig woest beeld in combinatie met de ruigheid van de bergen. De sneeuw lijkt ook weer snel grijs te worden en het beeld wordt dan mogelijk wat flets.

Wat doe ik er aan. Om te beginnen stel ik mijn camera in op een belichtingscompensatie van + 0,3 tot 0,7 stops. De belichtingsmeter heeft bij sneeuw en heldere luchten de neiging wat te veel te knijpen. De kleur van de sneeuw wordt daarmee ook snel wat witter. Dat is wat ik vooraf doe. Naderhand op de computer (ik maak raw-foto’s en werk met Lightroom en Photoshop) regel ik bij. Dat wil zeggen dat er eventueel nog wat gedaan moet worden aan de “Belichting”: ietsje opschroeven en ik schuif de “witte tinten” omhoog tot hij net niet meer gaat ‘clippen’. De sneeuw wordt dan prachtig wit. Als dat nog niet voldoende is werk ik met de kleurtemperatuur. Blauwe sneeuw wordt witter door de kleurtemperatuur warmer te maken. Eventueel kun je een te blauw schaduwdeel met een verloopje bewerken, beetje belichting er bij en wat extra warmte in de kleur.

Om het effect van bewolking en sneeuw wat te dramatiseren, maak ik de luchten wat donkerder met een verloop of met de penseel. Als ik gek wil doen, laat ik er een preset van Lightroom of OnOne op los. De witte sneeuw ben je dan wel weer kwijt, maar het grijze wat er dan ontstaat geeft weer een ander verrassend effect.
Met een beetje goede wil heb je prachtige sneeuwfoto’s (als op een kalender) en/of fraaie wat meer kunstige foto’s die je als kerstkaart kunt gebruiken. Maar ze moeten vooral aangenaam zijn om naar te kijken. Voor mij is het heerlijk om het wandelen te combineren met fotografie en er dan naderhand nog verder van te kunnen genieten.