Apeldoorn Fotostad 2014

Apeldoorn Fotostad 2014 is voortgekomen uit de Fotobiënnale 2012. Nu als zelfstandige Stichting. Gedurende de maand september zijn er exposities gevuld met foto’s van Apeldoornse fotografen. Via diverse projecten zijn die fotografen bezig geweest met het thema “De Menselijke Natuur”. Op zich is dat een breed thema, waar je veel verschillende kanten mee op kunt.
Een groep van acht fotografen ging met elkaar een weekend naar Pilsen in Tjechië. Aanvankelijk met de opdracht om een geënsceneerde fotografie te doen. Na terugkomst werd het thema veranderd en werden uit de gemaakte beelden 40 foto’s geselecteerd, die op de menselijke natuur slaan. Mijn bijdrage daarin bestaat uit de volgende vijf foto’s.

Ook is een dagje Apeldoorn (24 uur lang) door enkele fotografen in beeld gebracht. In verschillende wijken op alle uren van de dag en nacht laten de foto’s zien wat er gebeurt of juist niet gebeurt. Deze expositie draait digitaal in de etalage van Markant in Apeldoorn gedurende september.
Mijn bijdrage daarin:

Op de ramen van ACEC in Apeldoorn komen foto’s te hangen die gaan over Menselijk Gedrag. Daarvoor is een van mijn foto’s ook geselecteerd.
Pierre_Pinkse_RamenACEC-6

 

De medewerkende fotografen konden ook eigen werk aanleveren, waaruit een selectie werd gemaakt door CODA museum om te hangen in CODA/ACEC. De volgende drie foto’s zijn van mijn werk geselecteerd:

In het kader van een Fotogoot, zoals die twee jaar geleden in de Hoofdstraat van Apeldoorn werd opgehangen, is er nu een winkelproject. Mijn winkel is “Van Zeben-Scandinavisch Wonen”. In het winkelproject hebben fotografen het thema “Menselijke Natuur” in fotografie verbeeld in combinatie met wat de winkel te bieden heeft.
Van Zeben – Scandinavisch Wonen heeft onder andere meubels en houten speelgoed. Allemaal voorwerpen, die mooi zijn om naar te kijken. Maar de menselijke natuur gebiedt ze ook te gebruiken: een bank is om op te liggen of te zitten, met speelgoed mag je spelen en aan een tafel moet je kunnen zitten.
Met de winkel als studio heb ik ‘huiskamerscènes’ opgezet. De eigenaren van de winkel deden mee als model. Deels geënsceneerd, deels spontaan is de menselijke natuur in het gezin in de huiskamer in beeld gekomen.

Tenslotte is er nog een expositie in de bibliotheek in Apeldoorn (onderdeel van CODA). Deze expositieruimte is ter beschikking gesteld van de fotografen die hebben meegewerkt aan het project ‘Fotografie met autistische kinderen’- “Aut of the Box”. Overigens hebben de kinderen die in dat project hebben gefotografeerd een eigen expositie in CODA Bibliotheek. Omdat ik ook als fotograaf heb meegewerkt komen er in de bibliotheek van mij de volgende drie foto’s te hangen:

Het wordt vast een mooie maand met fotografie in Apeldoorn.